Crăciunul la Mănăstirea Hadâmbu

Noutăți > Crăciunul la Mănăstirea Hadâmbu
28 DEC
Crăciunul 2016

„Să păstraţi dreapta credinţă în Pruncul Iisus!“


Copiii din satele învecinate cu Mănăstirea Hadâmbu, judeţul Iaşi, l-au primit în ajunul sărbătorii Naşterii Domnului pe Moş Crăciun. Încărcat cu daruri, Moşul a ajuns la Hadâmbu pentru a face o bucurie celor 1.000 de colindători, însoţiţi de părinţii şi dascălii lor.

Ajunul Crăciunului a fost aşteptat cu emoţie şi bucurie de copiii din satele din preajma Mănăstirii Hadâmbu, judeţul Iaşi. De mai bine de două decenii, în incinta aşezării monahale se organizează o serbare prilejuită de Naşterea Domnului şi de venirea lui Moş Crăciun. Cei mici şi cei mari s-au aşezat în faţa arhondaricului, unde au cântat colinde şi au recitat poezii. La scurt timp, şi-a făcut apariţia Moş Crăciun, care, ostenit de drumul pe care l-a parcurs peste mări şi ţări, a mărturisit că a venit la Hadâmbu pentru a împărţi daruri tuturor copiilor. Anul acesta, prin grija arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, au fost pregătite 1.000 de pachete consistente.

„Este prilej de mare bucurie pentru obştea Mănăstirii Hadâmbu să fim împreună în ajunul Crăciunului. Prin osteneala obştii noastre şi a donatorilor, pachetul pregătit pentru fiecare este mult mai consistent. Să fiţi cuminţi şi să ascultaţi de părinţii şi profesorii voştri! Să aduceţi multă bucurie în sufletele lor! Să păstraţi dreapta credinţă în Pruncul Iisus! Mulţumesc părintelui Andrei Mocanu de la Parohia Cucuteni - Leţcani, părintelui Florin Buţincu de la Parohia Brustureţ - Mironeasa şi părintelui Marius Nica de la Parohia Bâcu - Ipatele, pentru că i-au adus pe copii să colinde atât de frumos“, s-a exprimat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă. După ce au cântat şi alte colinde tradiţionale româneşti, copiii s-au îndreptat către poarta mănăstirii, unde, pe lângă dulciuri şi îmbrăcăminte, au primit fructe şi câte un colăcel. Cu toţii au promis Moşului că vor fi cuminţi, că vor învăţa, dar mai ales că vor vesti Naşterea Domnului Hristos, născut în peşterea Betleemului acum două milenii.

Liturghie arhierească în a doua zi de Crăciun


Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 26 decembrie 2016, Sfânta Liturghie în Paraclicul cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Nicodim de la Tismana“ al Mănăstirii Hadâmbu. Slujba a fost prilejuită de serbarea hramului paraclisului aşezării monahale, aflat la demisolul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului“. În predica adresată celor prezenţi, PS Calinic Botoşăneanul a vorbit despre minunea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final a apreciat lucrarea administrativă şi duhovnicească a arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, depusă în ultimul sfert de secol la Hadâmbu. La rândul său, stareţul aşezării monahale a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru că a slujit Sfânta Liturghie, precum şi tuturor celor ce au fost prezenţi la slujbă.
Constantin Ciofu